0
kom

Dobro je znati

16. ožujka 2024.

U seriji blogova objaviti ćemo neke od najboljih osnovnih informacija o Morakniv noževima i kako se za njih brinuti. Pročitajte o vrstama čelika, različitim hrbatima, kako njegovati svoj nož i kako koristiti čelik za oštrenje.

Oštrica

Oštrica noža postala je jedna od glavnih karakteristika Morakniva, zbog svoje visoke kvalitete, dizajna i oštrine. Više od 130 godina usavršavali su svoje metode i stalno radili na poboljšanju proizvoda.

Način na koji se tretiraju, kale i poliraju noževi vitalni je dio Morakniv kvalitetnog rada, a recept je dobro čuvana tajna tvrtke. To rezultira noževima koji će uvijek ispuniti vaša očekivanja i u koje se uvijek možete pouzdati. Oštrica Morakniva može biti izrađena od tri različite vrste čelika: recikliranog švedskog nehrđajućeg čelika, ugljičnog čelika ili laminiranog ugljičnog čelika. Svaka vrsta čelika ima svoja jedinstvena svojstva koja određuju koji model odgovara kojem čeliku.

Čelična oštrica znači puno, ali sigurno ne sve. Želimo upozoriti korisnike noževa da možda savršena vrsta čelika na papiru nije jedina stvar koja diktira rad noža. Zapravo, analiza čelika postala je donekle znanstvena da se lako uhvatiti u labirint statistike. Samo zato što je oštrica izrađena od vrhunskog čelika ne znači automatski da je bolja od ostalih oštrica.

Također želimo istaknuti važnost tehnika toplinske obrade koje koristi proizvođač kao i dizajn same oštrice koji igra veliku ulogu u krajnjem rezultatu performansi noža. Mnogo puta je toplinska obrada čak i temeljni ključ kako bi se maksimizirali uvjeti čelika.

Svi moderni čelici će biti dovoljno dobri za većinu korisnika pa razmislite o tome da više vremena posvetite drugim aspektima noža kao što su drška, veličina ili stil.

Austenitni čelik
Austenitni čelik sadrži velike količine nikla, oko 8%, što ga čini nemagnetičnim i mekim, što ga čini više ili manje nepoželjnim za izradu noževa. Međutim, prednosti ove vrste čelika su njegova žilavost i vrhunska otpornost na koroziju zbog visokih razina kroma, što ga čini savršenim za svakodnevne predmete poput vilica, žlica, pa čak i kuhinjskih sudopera.

Martenzitni čelik
Martenzitni čelik sadrži manje kroma, ali i dalje ispunjava kriterije za nehrđajući čelik, ali vrlo male količine nikla, što ga čini magnetskim. Ono što zaista razlikuje martenzitne čelike je veća razina ugljika koja omogućuje stvaranje martenzita, izuzetno čvrste strukture, što ga čini idealnim za izradu noževa. Proizvođači čelika mogu transformirati austenit u martenzit brzim kaljenjem.

Reciklirani švedski nehrđajući čelik (S)
Oštrice noževa izrađene od kaljivog nehrđajućeg čelika – 12C27 i 14C28N, kaljene na HRC 56-58,5 – nalaze se na noževima s iznimnom čvrstoćom i dugim vijekom trajanja. Također imaju vrlo visoku otpornost na vlagu, koja inače može izazvati hrđu na oštricama. Reciklirani švedski nehrđajući čelik ostaje oštar mnogo dulje od ugljičnog čelika i daleko je manje osjetljiv na hrđu. Reciklirani švedski nehrđajući čelik jednostavan je za održavanje. Međutim, uvijek je dobro steći naviku isprati oštricu pod mlazom vruće vode, po mogućnosti s blagom otopinom sapuna, nakon upotrebe ako se nož zaprljao.
Ugljični čelik (C)
Oštrice noževa od ugljičnog čelika kaljene su na HRC 58-60 i pružaju najveću moguću oštrinu po povoljnoj cijeni. Noževi ove vrste čelika s vremenom će imati mat sivu završnicu, što je promjena koja, međutim, ne utječe negativno na kvalitetu. Naprotiv, to će poboljšati otpornost na koroziju. Ugljični čelik lako se oštri, ali zahtijeva više održavanja kada je izložen vlažnom ili korozivnom okruženju. Pazite da oštrica bude čista i suha. Na primjer, voćne kiseline odmah ostavljaju mrlje na oštrici. Naš ugljični čelik ima udio ugljika od 1%.
Laminirani ugljični čelik (LC)
Ova klasa čelika jedinstvena je za noževe iz Morakniva. Jezgra oštrice izrađena je od visokougljičnog čelika okruženog slojem mekšeg legiranog čelika. Visoka tvrdoća, HRC 58-60, može se postići kaljenjem, a rezultat je oštrica noža vrhunske žilavosti i zadržavanja oštrice. Time se postiže maksimalna oštrina i dug vijek trajanja. Oštrica se također može saviti u unaprijed određeni oblik, što noževe s ovakvim oštricama čini prikladnima za drvorezbarstvo. Jezgra laminiranog čelika ima sadržaj ugljika od 1%, a stranice < 0,2%.Laminatne čelične oštrice ponekad imaju čvornatu ili nedovršenu površinu oštrice. Dolazi s valjaka u valjaonici gdje se laminatni čelik stapa.

DLC premaz
Crni zaštitni premaz poput dijamanta, skraćeno kao DLC premaz na primjer Garberg BlackBlade™ (C), otporan je na abrazivno trošenje.
Ovaj premaz pruža određenu zaštitu od hrđe i sprječava refleksije na oštrici.
ED-premaz
Crna zaštitna elektroforetska taloženja, skraćena kao ED-premaz na našoj laganoj sjekiri (B) štiti glavu sjekire od ogrebotina i trošenja.
Zaštitni premaz
Crni zaštitni premaz, skraćeno PC-premaz na The Ash Wood Outdoor Collection, zapravo je PVD-premaz.
Ovaj premaz olakšava održavanje oštrice čistom jer je obično samo potrebno suho brisanje da zablista nakon uporabe i dodaje određenu zaštitu od korozije. Također služi kao estetska značajka, pojačavajući svijetlo jasenovo drvo u kontrastu s crnom oštricom.
Ne brušeni, poliran hrbat

Ova slika prikazuje poliranu debljine 2,0 mm bez brušenja. Ova posebna oštrica može se pronaći na Morakniv noževima za rukotvorine, gdje su oštra, izdržljiva oštrica i stabilna drška visoki prioriteti. Noževi s ovim brušenjem nisu kompatibilni s pokretačem vatre zbog zaobljenih kutova hrpta.
Brušen i poliran hrbat

Ova slika prikazuje poliranu oštricu debljine 2,5 mm s hrbatnim brušenjem. Ova se oštrica može pronaći na nekoliko naših vanjskih noževa, a ova konkretna slika prikazuje Companion model od nehrđajućeg čelika. Noževi s ovim brušenjem nisu kompatibilni s pokretačem vatre zbog zaobljenih kutova hrpta.
Brušen, ali ne poliran hrbat

Ova slika prikazuje oštricu debljine 3,2 mm s brušenim hrbatom, točnije onu od modela Bushcraft Orange. Oštrica nije polirana, a kutovi hrpta su oštri, što noževe s ovim brušenjem čini izvrsnim za korištenje s paliteljima vatre.

Podijeli

•   Saznajte prvi što je novo u našoj ponudi   •